top of page

Teekauppias ja floristi eivät halua olla pelinappuloita USA:n presidenttipelissä

Newyorkilaiset homoseksuaalit Michael ja Peter ovat seurustelleet vuoden päivät. Vaikka demokraattiehdokkaat Hillary Clinton ja Bernie Sanders kumpikin esiintyvät kernaasti seksuaalivähemmistöjen ihannekandidaatteina, kaksikkoa sirkus lähinnä tympii. Mutta jos näiden kahden välillä on valittava, on vastaus selvä. Vaikka kumpikin demokraattiehdokkaista tuovat kilvan esille naisten ja seksuaalivähemmistön oikeuksien parantamista vaaliväittelyissä, on ainakin Yhdysvaltain oligarkiaan kuuluvan senaattori Hillary Clintonin empatia hyvin myöhäisherännäistä, ellei jopa epäaitoa. ”Hillary ei ole välittänyt homojen oikeuksista pätkääkään ennen aivan viime vuosia”, puuskahtaa Brooklynissa erikoisteekauppaa pitävä Michael. 45-vuotispäiviään floristipoikaystävänsä asunnossa Queensin Rockaway Beachillä juhliva yksityisyrittäjä tarkastelee demokraattien vaalitaistoa kyynisesti.

Entinen homoliittojen vastustaja Clinton käänsi takkinsa tasa-arvoisen avioliittolain suhteen vuonna 2013 kampanjoiden hyvinkin näkyvästi sateenkaarikansan puolesta. Ei liene sattumaa, että samaan aikaan amerikkalaisten suhtautuminen aiheeseen oli muuttunut sallivammaksi.

Peterin koti on kahden korttelin päässä surffaajien suosimalta rannalta Rockaway Beachilla.

Presidentti Barack Obamakin kääntyi kannattamaan homoliittoja vasta vuonna 2012. Vielä vuonna 1996 Hillary Clintonin aviomies Bill Clinton vahvisti lain, joka määritteli liittovaltion tunnustaman avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi. Kun Hillary Clinton tavoitteli puolueensa presidenttiehdokkuutta vuoden 2008 vaaleihin, hän kertoi kannattavansa rekisteröityjä parisuhteita täysin laillisin oikeuksin.

Valmistautuessaan tänä vuonna käytäviin vaaleihin Hillary Clinton kertoi kannattavansa tasa-arvoista avioliittolakia.

"LGBT-amerikkalaiset ovat työkavereitamme, opettajiamme, sotilaitamme, ystäviämme ja rakkaitamme. He ovat kanssamme samanarvoisia kansalaisia ja he ansaitsevat täydet ja tasa-arvoiset kansalaisoikeudet”, lausui Clinton ihmisoikeusliikkeen julkaisemalla kampanjavideolla vuonna 2013. LGBT-lyhenne viittaa lesbo-, homo-, bi- tai transseksuaaleihin. Rockaway Beachille kokoontuneessa kaveriporukassa Clintonin toiminta nähdään poliittisena pelinä. Clintonin haastajan Bernie Sandersin he tosin uskovat aidostikin haluavan tasa-arvoa kaikille.

Ei Sanderskaan ole aivan täydellinen

”Bernie Sanders on ollut homoyhteisön puolestapuhuja jo aikapäiviä ja hän on uskottava puhuessaan näistä asioista. Siksi näkisin hänet mieluummin presidenttinä kuin Hillaryn”, sanoo Peter. Sanders onkin ollut aktiivinen LGBT-liikkeen puolestapuhuja jo 1970-luvulta saakka. Kun hänet valittiin Burlingtonin pormestariksi Vermontin osavaltiossa, hän ilmoittautui kaupungin ihka ensimmäisen Pride-marssin viralliseksi tukijaksi.

Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksiselitteinen. Vaikka Sanders on näkyvästi puolustanut maataan palvelevia homoseksuaaleja asevoimien seksuaalivähemmistöjä syrjivän Don´t ask don´t tell -käytännön tiimoilta 1990-luvulla, asettui hän avoimesti puoltamaan tasa-arvoista avioliittolakia vasta vuonna 2009. Siihen saakka hän oli vedonnut perustuslakiin ja osavaltioiden omaan lainsäädäntöön, kuten monet konservatiivitkin väistellessään kysymystä avioliittolaista.

Vuonna 2014 julkaistun kansallisen NHIS-terveyskyselyn mukaan 1,6 prosenttia amerikkalaisista on homoseksuaaleja ja 0,7 prosenttia biseksuaaleja. Yli kahdeksan miljoonan asukkaan New Yorkissa, kuten monessa muussakin maan suuressa kaupungissa, homoseksuaaleja on keskiarvoa enemmän. Homoparit ovat saaneet avioitua New Yorkin osavaltiossa vuodesta 2011. Koko maahan tasa-arvoinen avioliittolaki saatiin korkeimman oikeuden päätöksellä viime vuonna.

Michael ja Peter ovat menestyviä yksityisyrittäjiä, joiden ei tarvitse sosioekonomisen asemansa takia peitellä seksuaalista suuntautumistaan. Michaelille riittää avomielisiä asiakkaita ja Peter on päässyt tekemään kukka-asetelmia maan kerman juhliin. He eivät haluakaan kertoa itseensä kohdistuneesta syrjinnästä tai suoranaisesta väkivallasta, eivätkä selkeästi välittäisi puhua politiikasta. Se tehdään kuitenkin selväksi, että seuraavaksi presidentiksi tulisi valita sekulaarinen ehdokas.

”Republikaanien Ted Cruz raamattuineen on yksiselitteisesti vain hiton pelottava”, sanoo Michael. Marraskuussa 2016 järjestettävässä vaalissa valitaan valitsijamiehet, jotka valitsevat seuraavan presidentin ja varapresidentin joulukuussa 2016. Pääpuolueiden demokraattien ja republikaanien ehdokkaat nimetään puoluekokouksissa heinäkuun loppupuolella. Osavaltioiden esivaalit ovat parhaillaan käynnissä.

#USA #presidentinvaalit #HillaryClinton #BernieSanders #LGBT #homoyhteisö #NewYork #politiikka

Blogejani
Arkisto
Tunnistein
No tags yet.
bottom of page