top of page

Nopeat päätökset vievät sinut ennenaikaiseen hautaan

Ihmisen taipumus elää hetkessä näkyy elinajanodotuksessa.

Monet suomalaisten sairauksista syntyvät elämäntapavalintojen seurauksena. Tupakointi, alkoholin suurkulutus ja ylensyönti näkyvät tilastoissa. Etenkin alemman koulutuksen saaneet ja pientuloiset ovat riskiryhmässä. Fiksujen päätösten tekeminen ei kuitenkaan ole kenelläkään meillä verissä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 35-vuotias työntekijämies elää keskimäärin 74-vuotiaaksi, kun taas johtavassa asemassa oleva ikätoveri voi elää kuusi vuotta pidempään. Suomessa sosioekonomiset erot kuolleisuudessa korostuvat muuta Eurooppaa enemmän. Epäterveelliset elämäntavat keskittyvätkin juuri vähäosaisille, joilla ei ole tukenaan koulutusta tai mahdollisesti myöskään resursseja ajatella pitkäjänteisemmin.

Myös ympäristö tukee huonoja valintoja: keskimäärin 20 000 euroa vuodessa (Tilastokeskus 2014) tienaavien asukkaiden Kurkimäen Siwassa oluthylly on vihannesosastoa leveämpi ja prosessoitujen elintarvikkeiden osuus dominoiva. Tupakkakin palaa katukuvassa reteästi. Helsingin vauraammilla alueilla kuten Herttoniemenrannassa, hulppeasta Ullanlinnasta puhumattakaan, on kivijalkaliikkeiden tarjonta fiksuja ostoksia tukevaa. Savukkeitakaan ei monen huulilla näe.

Yksilönvapautta korostavassa yhteiskunnassa ketään ei voi pakottaa lopettamaan tupakointia tai poimimaan ostoskoriin enemmän tuoreita vihanneksia. Kaupan terveellisempi valikoimakaan ei ole avain onneen, sillä nopeaa tyydytystä tavoitteleva ihminen on usein intuitioidensa vietävissä.

Nobelisti ja psykologi Daniel Kahneman on avannut ihmisen päätöksentekoa, joka tapahtuu sekä sydämellä että järjellä. Intuitiivinen ”järjestelmä 1” saa ihmisen tarttumaan kassajonossa lapsuudesta tuttuun, herkulliseen lempisuklaapatukkaan. Pitkäjänteisempi ja pohdiskelevampi ”järjestelmä 2” on luonut raamit omalle ravinnolle. Se saattaa jopa muistuttaa kalatiskillä tarkistamaan myyjältä, onko lohi pyydetty kestävin menetelmin. Nopeampi järjestelmä 1 on jo tässä vaiheessa napannut makeisen koriin, kun järjestelmä 2 vielä harkitsee patukkaostoksen järkevyyttä.

Usein nimenomaan nopean päätöksenteon intuitio, tuo kuuluisa vaisto voittaa. Tämä näkyy myös eläkesäästämisen puutteessa. Impulsiivisuuden suosiminen ei suinkaan ole vain suomalaisten ongelma. Vauraisiin länsimaalaisiin kuuluvassa Suomessa on vain enemmän mahdollisuuksia toteuttaa mielitekojaan kuin köyhissä maissa. Suomalaisten kansantaudit ovat Kelan listauksen mukaan astma, reuma, diabetes, sepelvaltimotauti, verenpainetauti ja psykoosit. Monella näistä on suora yhteys ravitsemukseen ja elämäntapoihin.

On epärealistista odottaa kaikkien suomalaisten lukevan nobelistin tieteellistä kirjaa ja tunnistavan oman käytöksensä irrationaalisuuden jokaisella kauppareissulla tai kahvitauolla. Sen sijaan kansanterveydestä huolehtivien olisi löydettävä vielä tupakka- ja alkoholiveroa paremmat keinot tehdä terveyttä ja elämänlaatua parantavista valinnoista houkuttelevampia. Makeisverohan on kokeilussa. Nykyinen terveystrendi tukee parempia valintoja, joskin nyhtökaurat ovat vielä vaurauden ja tiedostavien vaikeasti saatavaa herkkua. Trendit eivät myöskään ole ikuisia. Jotain vastuuta tulee toki antaa yksilöillekin. Mutta millä ilveellä saisimme porkkanan sellaiseksi herkuksi, että se poimitaan viime hetkellä mukaan matkalla kassalle?

#hyvinvointi #terveys #päätös #danielkahneman #trendi #tupakointi #eliniänodote

Blogejani
Arkisto
Tunnistein
No tags yet.
bottom of page