top of page

Kuka kelpaa jahdin kannelle?

Miksi emme voisi vain hyväksyä sitä, että naiset viehättyvät vanhemmista ja rikkaista miehestä, ja miehet taas parhaassa hedelmöitysiässä olevista nuorista naisista, kysyi mieheni. Sehän on vain biologinen tosiasia, jonka voimme feministeinä tunnistaa, tunnustaa ja ohittaa, hän jatkoi.

Tähän väliin todettakoon, että täytin juuri 39 vuotta ja mieheni on minua vuotta nuorempi.

Vanhat miehet ja nuoret naiset -ilmiö on populaarikulttuurissa enemmän kuin tuttu ja sille irvailtiin myös uudessa Absolutely Fabulous –elokuvassa. Vuonna 1958 syntyneen Jennifer Saundersin näyttelemä Edina ja vuonna 1946 syntyneen Joanna Lumleyn näyttelemä Patsy päättävät suunnata Nizzaan. He päättävät esitä käsiinsä Patsyn rikkaan nuoruuden hurvittelukumppanin, jonka Patsy nuoruuden kukoistuksessaan aikanaan torjui. Nyt herra kiinnosti, sillä naisilta olivat rahat loppu.

Senioripippaloissa naiset hämmästyvät: harmaantuneet leidit viettävät aikaa sisätiloissa keskenään tanssahdellen samalla kun heidän yhtä lailla harmaantuneet ja raihnaiset aviopuolisonsa viettävät aikaa patiolla hädin tuskin parikymppisten, upeiden alusvaatemallien kanssa. Patsyn nuoruudenheila toteaa Patsylle, että toki jahti löytyy edelleen, mutta nyt se on aiempaa suurempi, nykyään kun nämä tytöt haluavat kaikki itselleen omat hyttinsä. Hän ei valita nuorten naisten vuosikymmenien aikana tapahtuneesta vaatimistason noususta, vaan on tilanteeseen hyvin tyytyväinen. Mies tekee myös selväksi, ettei hänellä ole aikomustakaan palata ikääntyneen menneisyyden haamunsa käsivarsille, kun vaihtoehtona ovat ympärillä pyörivät häkellyttävän kauniit nuoret naiset.

Patsyn roolihahmoa ei sinänsä käynyt sääliksi, sillä hänen motivaationsa parisuhteeseen jahdinomistajan kanssa eivät olleet sen ylevämmät kuin slaavityttöjenkään. Ja oliko tilanteessa muutenkaan uhreja? Harmaahapsinen jahtimies sai haluamaansa huomiota ja seksuaalisia palveluksia nuorilta naisilta materiaa vastaan. Nämä naiset, joita joku voisi asenteellisesti kutsua onnenonkijoiksi, saivat kaipaamaansa luksusta, jota harva heidän oman ikäisensä mies voisi heille tarjota. Nuoret naiset siis hakeutuivat elokuvassa vanhempien miesten seuraan, joilla oli sosioekonomista statusta. Mikä tässä siis on ongelma?

Olen itse fanittanut George Clooneyta vuoden 1996 From Dusk Till Dawnista lähtien. Clooney oli elokuvan ilmestyessä 35-vuotias, minä 19-kesäinen. Robert Rodriguezin ohjaamasta vampyyrisplatterista Clooney kuittaisi vaivaiset 250 000 dollaria, mutta hyvin pian elokuvan jälkeen palkkiot nousivat useisiin miljooniin. Haluaisin ajatella, että ihailen miehessä hänen roolisuorituksiaan ja luonnettaan (jälkmmäisestä en rehellisesti sanoen voi väittää tietäväni oikeastaan mitään, ja ensin mainittua olen jäävi arvioimaan) sekä viime vuosien omistautumista ihmisoikeusaktivismille. Todennäköisesti minua kuitenkin viehättää hänessä ulkonäön ja äänen lisäksi tämä paljon puhuttu sosioekonominen status.

Olen siis tunnistanut ja tunnustanut mieheni äänenlausuman tosiasian, eikä se tule vaikuttamaan meidän parisuhteeseemme.

(Mainittakoon, että herra Clooney on sinänsä poikkeus, että hänen Amal-vaimonsa on syntynyt vuonna 1978 ja on siis jo lähempänä nelikymppistä kuin kaksikymppistä. Ikäeroa heillä on siis vain alle kaksikymmentä vuotta.)

Näillä puhtaan biologisilla pariutumismarkkinoilla me neljäkymppiset ja sitä vanhemmat naiset olemme kuitenkin alakynnessä, vaikka vanhempi ja kokenut nainen voi olla nuorukaisen mielestä kiinnostava.

Jos mies viehättyy tämän "biologisen teorian" mukaan fyysisesti aina eniten parhaassa hedelmöitysiässä olevasta naisesta, ei siinä luonteella, älyllä tai naisen sosioekonomisella asemalla kilpailla. Olen itse sorjana parikymppisena päässyt antamaan pakit eräällekin tuolloin uransa huipulla olleelle Megadethin Dave Mustainelle (s.1961). Nyt hän tuskin enää lähestyisi minua samoin aikein.

En voi juosta tai joogata aikaa taaksepäin, vaikka liikunta ja itsestään huolehtiminen toki parantavat itsetuntoani ja hyvinvointiani ja siten toimivat parisuhteeni hyväksi. Tunnen silti haikeutta, kun huomaan miesten kadulla ikään katsomatta seuraavan katseellaan ihaillen näitä parikymppisiä naisia, maasta ja kaupungista riippumatta. Ja markkinointikuvasto ja tiuhaan vaihtuvat alusvaatemallielokuvatähtöset ovatkin sitten jo oma asiansa.

Tässä nuoret naiset ja vanhemmat miehet –interaktiomallissa ei olekaan paikkaa sen paremmin nuorille miehille kuin vanheneville naisille. Nuoret miehet kärsivät siitä, etteivät he ole kiinnostavia oman ikäistensä naisten silmissä, jonka takia heillä onkin usein nuorempia tyttöystäviä. Tämä aiheuttaa tiettyjä haasteita niin sanotun suojaikärajan suhteen seksuaalisessa kanssakäymisessä, mutta se onkin jo sitten oma aiheensa.

Absolutely Fabulous –elokuvassa vanhojen miesten vanhat vaimot olivat ratkaisseet ongelman hyväksymällä tilanteen ja nauttimalla miesten tarjoamasta ylellisestä elämäntyylistä, josta he yhä pääsivät osallisiksi, vaikka eivät olleetkaan enää tarpeeksi haluttavia poreammeisiin tai jahtien kansille tai fyysiseen ilonpitoon.

Vaikka miehet eivät suinkaan ole halujensa vietävissä olevia tahdottomia lihasäkkejä ja seuraa sokeasti kaikkia halujaan, vietit näkyvät käytöksessä, jos ei muuten niin niskan liikkeissä. Ajatus nuoruuden ylittämättömästä haluttavuudesta ei ole minulla naisena helppo, vaikka oma mies rinnalla pysyisikin tulevat menopaussit, lonkkaviat ja silmänpohjarappeumat.

Voin kyllä tunnistaa ja tunnustaa nämä mieheni ääneen lausumat biologiset tosiasiat, mutta ilolla en sitä voi sanoa tekeväni.

#mies #nainen #seksi #absolutelyfabulolus #parinmuodostus

Blogejani
Arkisto
Tunnistein
No tags yet.
bottom of page