top of page

Rock against Bush 2004, Rock against Trump 2016

Presidentivaalitaisto Atlantin takana käy kovilla kierroksilla. Republikaanien musta hevonen Donald Trump on ylittänyt säädyllisyyden ja hyvän maun rajat tavoilla, jotka ovat tähän asti olleet ennenkuulumattomia Yhdysvaltain politiikan korkeinta kruunua tavoiteltaessa.

Seurasin Yhdysvaltain presidetinvaaleja myös 12 vuotta sitten, kun istuva presidentti republikaanien George W. Bush kisasi demokraattien massachusettsilaista senaattoria John Kerrya vastaan. Republikaanithan tuolloin 911:n jälkimainingeissa voittivat. Bush sai 50,7 prosenttia äänistä ja 286 valitsijamiest. Tiukille meni. Kerry sai 48,3 prosenttia äänistä ja 251 valitsijamiestä.

Vuonna 2004 amerikkalaiset muusikot taistelivat Bushin toisen kauden toteutumista vastaan. Nytkin taiteilijat ovat korottaneet äänensä republikaaniehdokasta vastaan. Trumpia presidentiksi eivät kannata muun muassa seuraavat artistit: Slipknotin Corey Taylor, Henry Rollins, Wyclef ja Angel Haze. Lista on pitkä.

Syyt vastustaa Trumpia ovat erilaiset kuin miksi Bushia ei haluttu presidentiksi. Jos Bush nuorempi vaikuttikin julkisten esiintymistensä perusteella yksinkertaiselta, hän ei käyttäytynyt vihamielisesti tai ollut tahallaan ilkeä. Ruotsalainen Skavlan Talkshow -ohjelma sai syyskuussa 2016 vieraakseen amerikkalaisen rockin ikonin Bruce Springsteenin, joka kertoi näkemyksensä Trumpin sopivuudesta maansa presidentiksi.

Valitettavasti vasenta laitaa edustavien artistien mielipiteet eivät muuttane Trumpin kannattajien päätöstä äänestää suosikkiaan maan johtajaksi. Näin kävi myös vuonna 2004.

Alla oleva teksti on julkaistu tyttönimelläni Pauliina Tuomola Helsingin Sanomissa 7. heinäkuuta 2004.

Muusikot sotajalalla Bushia vastaan

Rock Against Bush keräsi Yhdysvalloissa tuekseen nimekkäitä esiintyjiä

Yhdysvaltain presidentinvaalien lähestyessä amerikkalaiset rockyhtyeet kampanjoivat näkyvästi George W. Bushin hallitusta vastaan. Amerikkalainen levy-yhtiö Fat Wreck Chords julkaisi hiljattain kokoelman Rock Against Bush vol 1:n. Albumille ovat luovuttaneet kappaleensa monet presidenttiinsä pettyneet maailmanluokan nimet kuten Ministry, Pennywise, Sum 41 ja The Offspring.

Metalliin ja raskaaseen rockiin keskittyvä levy-yhtiö Spinefarm Records on kokoelman virallinen jakelija Suomessa. Yrityksen toimitusjohtaja Riku Pääkkönen korostaa Spinefarmin puolueettomuutta. "Me jakelemme kaikkia Fat Wreck Chordsin levyjä, emmekä toimi sensoreina", painottaa Pääkkönen.

Jos Fat Wreck Chords olisi julkaissut Bush-myönteisen kokoelman, sekin olisi päätynyt levitykseen.

"Eipä vaan tule herkästi mieleen tahoa, joka pro-Bush-kokoelmaa haluaisi julkaista", Pääkkönen naurahtaa.

Bushia vastaan kampanjoivat näkyvästi myös amerikkalaiset yhtyeet kuten Pearl Jam, Sonic Youth, The Donnas ja The Liars. Suomessa näkyvimmin Bushia ja hänen hallitustaan on kritisoinut jo pidemmän aikaa itsekin Yhdysvalloissa asunut rap-muusikko Paleface.

Tony Taleva, yksi helsinkiläisen Tuska-festivaalin järjestäjistä, myöntää että viime vuonna raskaan musiikin ystäville suunnatuille festivaaleille osui aiempiin vuosiin verrattuna poliittisempia bändejä kuten Ministry ja Type O Negative. Se oli kuitenkin puhdas sattuma.

"Eihän hevissä oteta yleensä kantaa politiikkaan. Poliittisesti jalo tai humanitaarinen sanoma ei kuitenkaan tee musiikista sen parempaa tai huonompaa", sanoo Taleva, vaikka arvostaakin Rock Against Bush -kokoelman kaltaisia tempauksia. "80-luvulla muusikoilla oli poliittista sanottavaa paljonkin, mutta silloin kampanjoitiin lähinnä rasismia vastaan. Varsinainen punk-anarkismihan ajoittuu 70-80-luvun taitteeseen."

"Muusikoiden liikehdinnässä valtaapitäviä poliitikoita vastaan ei sinänsä ole mitään uutta", sanoo rock-kulttuuria tutkinut Ilkka Salmenpohja. "Tosin 60-luvulla protestointi ei ehkä ollut vielä yhtä selvästi vakiintunutta saati sitten kaupallisesti merkittävää toimintaa. Siksi sen piirissä kuohui vilpittömän kiihkomielisiä tuntemuksia." Salmenpohjan mukaan rock on niin pitkälle tuotteistettu ja lokeroitunut media, että sen politiikka rajoittuu pitämään kohderyhmät tyytyväisinä myötäilemällä niiden tuntemuksia ja ajatuksia.

Jopa kesäkuun puolessavälissä Helsingin Tavastialla kahtena peräkkäisenä iltana konsertoinut Brides Of Destruction otti kantaa Bushin hallinnon edesottamuksiin.

Yhtyeen laulaja London Le Grand nosti jälkimmäisessä konsertissa näyttävästi esille Yhdysvaltain lipun ja viskasi sen suurieleisesti lattialle, ja kutsui Bushia kusipääksikin. Viesti ei liene Tavastialla jäänyt kenellekään epäselväksi. Brides of Destruction on legendaarisen amerikkalaisen Mötley Crue -yhtyeen entisen basistin Nikki Sixxin uusi yhtye. Mötley Crue tuli aikoinaan tunnetuksi lähinnä rockin lieveilmiöiden, ei niinkään politisoinnin saralla.

Viime vuonna suomalaiset rocktaiteilijat eivät olleet vielä valmiita osallistumaan Irakin sodan vastaisen mielenosoituksen yhteyteen kaavailtuun ilmaiskonserttiin. Esiintyjien puutteen vuoksi sitä ei saatu järjestettyä. Itse mielenosoitus keräsi Helsingissä 25000 osallistujaa.

Hienovaraisempia protesteja on tehty meilläkin. Viimekeväinen metalliyhtye HIM:in ruohonjuuritason tempaus taisi kuitenkin jäädä suurelta yleisöltä huomaamatta. Love Metal -albuminsa julkaisun yhteydessä yhtye teetti rintanappeja, joissa oli mustalla pohjalla yhtyeen logon lisäksi teksti "Make love, not war".

"Parhaat levyni syntyvät aina republikaanien kaudella"

Jo yli kaksikymmentä vuotta sitten ensimmäisen levynsä julkaissut industrial metal -yhtye Ministry ei päästä George W. Bushia helpolla uudella, kesäkuun puolivälissä ilmestyneellä albumillaan. Houses Of The Molén jokainen kappale alkaa W-kirjaimella ja istuva presidentti onkin Ministryn keulahahmon, teksasilaisen Al Jourgensenin henkinen ja poliittinen arkkivihollinen.

"Kummallista kyllä, parhaat levyni syntyvät aina republikaanien ollessa vallassa", naurahtaa Jourgensen.

Uudella albumillaan Jourgensen on sämplännyt kappaleisiinsa pätkiä Bushin virallisista puheista. Materiaalin hän on imuroinut suoraan Valkoisen talon omilta kotisivuilta. Kappaleessa WTV kuullaan Bushin lausuvan muun muassa seuraavaa: "Olemme näyttäneet irakilaisille, millainen kansakunta me olemme. Olemme näyttäneet Amerikan jalot päämäärät ja hyvän sydämen."

Myös jo klassikoksi muodostunutta "Käymme sotaa pahaa vastaan" -lausahdusta kuullaan useampaan otteeseen.

Irakin sodan lisäksi Jourgensen on huolissaan koulutuksen alhaisesta tasosta ja sen epätasa-arvoisesta jakaantumisesta kotimaassaan, öljyn dominoivasta asemasta energianlähteenä ja television ylivertaisesta asemasta amerikkalaisessa kulttuurissa.

"Seuraan politiikkaa hyvin aktiivisesti", myöntää Al Jourgensen. "Voin elää minkä tahansa muun vaihtoehdon kuin tämän vaarallisen cowboyn kanssa. Hän on jopa pahempi kuin isänsä. Mies saa täyttää omat ja ystäviensä taskut rahalla, jotka saa rakentamalla uudelleen alueen, jonka ensin pommitti pilalle meidän verorahoillamme."

Yhtyeen on tarkoitus kerätä faneiltaan adressi Bushia vastaan. Ministryn Yhdysvaltain kiertue syksyllä ajoitetaan juuri presidentinvaalien alle ja sen päätarkoituksena on saada nuoret äänestämään republikaaniehdokkaita vastaan.

#presidentinvaalit #DonaldTrump #HillaryClinton #GeorgeWBush #BruceSpringsteen #Ministry #AlJourgensen #TonyTaleva #RikuPääkkönen #IlkkaSalmenpohja #musiikkiteollisuus

Blogejani
Arkisto
Tunnistein
No tags yet.
bottom of page