top of page

Nainen, älä usko hömppään

Taikauskoisuus ja hömppään lankeaminen yhdistetään edelleen juuri naisiin ja se on meidän oma syymme.

Perinaiselliseen rooliin kuuluu yhä se, että ainakin vähän luetaan horoskooppeja. Uskotaan telepatiaan, etiäisiin ja kehon energiapisteisiin, kiinalaista "lääketiedettä" unohtamatta. Tämä on ilmeisesti jotenkin söpöä ja peräti toivottavaa. Hömppään uskova nainen ei esimerkiksi työyhteisössä ole kovin varteenotettava kilpailija, ja ihan syystä.

Hömppä myös tyhmentää. Joka kierroksella on aiempaa helpompaa uskoa uuteen hölmöyteen, olemmehan sopeutuvaista lajia.

Alais- ja esimiessuhteeseen vaikuttavat yllättävän paljon horoskoopit, sanoi eräs naispuolinen kouluttaja minulle muutama vuosi sitten. Yksinkertaisesti on vain niin, että kaikista ei ole meille yhtä hyviksi työkavereiksi, koska näin astrologia määrää, esitti kouluttaja naama peruslukemilla.

Olin hakeutunut ammatilliseen koulutukseen, jossa meidän piti yhden lähiopetuspäivän aikana oppia viestinnän saloja. Tämäkin kouluttaja oli hankittu talon ulkopuolelta.

Aika nopeasti kävi ilmi, että viestintäpäivän kouluttaja oli NLP-terapeutti, joka yritti ohessa myydä omia aiheeseen liittyviä opuksiaan. Kuun asento taas vaikutti päätöksentekoon ja mielialaan, nainen opasti. Olemmehan kuitenkin melkein kokonaan nestettä!

Sitten tehtiin pikainen luonneanalyysi kouluttajan paikalle tuomien värikkäiden korttien ja tulkintataulukoiden avulla. Se vasta olikin jännittävää!

Enemmän kuin kouluttajan röyhkeydestä järkytyin siitä, miten lauhkeasti paikalla olevat, omaa ammatillista osaamistaan päivittämään hakeutuneet aikuiset naiset sulattivat kouluttajarouvan puheet. He kuuntelivat kuuliaisesti pää kallellaan ja jopa päästelivät suustaan hyväksyviä ja kiinnostuneita ääniä.

Jossain vaiheessa minun oli pakko sanoa ääneen, etteivät kouluttajarouvan metodit edustaneet mitään tiedettä eikä hänen väitteissään ollut mitään perää. Kouluttaja hymyili, ja katsoi minua vähän säälivästi. Opiskelijatoverini olivat vaivaantuneina hiljaa ja tauolla päivittelivät, miten mielenkiintoista tänään opetus olikaan.

Horoskooppeja, homeopatiaa, astrologiaa. Determinismiä, telepatiaa, entisiä elämiä, enneunia. Puhdasta taikauskoa. Kaikkien edellä mainittujen takia tehdään huonoja päätöksiä.

Hömpän torjuva koetaan helposti tosikoksi, ikäväksi ihmiseksi, joka ei näe värejä ja auroja, joita ei silmin havaitse. Kukapa haluaisi olla se hankala, kireä ämmä! Kyllähän ihmisen täytyy voida olla ottamatta itseään liian vakavasti!

Harvoin otan itseni liian vakavasti, mutta en myöskään halua, että minua ei oteta vakavasti siksi että olen nainen. En myöskään soisi uusia sukupolvia naisia kasvatettavan vaarattomiksi hömppään lankeaviksi, hölmöiksi puuhastelijoiksi. Etenkin vaarattomilta tuntuvat horoskoopit lukitsevat naiset tilaan, jossa asiat ovat ennalta määrättyjä eikä valta ole omissa käsissä. Eikä hömppään uskova vaikuta älykkäältä. Ja kukapa tyhmää ihmistä haluaisi toimitusjohtajaksi palkata?

Edelleen monissa kulttuureissa elävät vahvana myytit, joiden mukaan nainen on saastainen kuukautistensa aikana. Tähän ovat joutuneet jo lentoyhtiötkin ottamaan kantaa. Taikausko vei meidät naiset aikanaan roviolle.

Vaikka horoskooppien lukemista ei voi suoraan verrata siihen, miten naisia on aikanaan joukkomurhattu, voi hömpällä aurattu maa versoa arvaamattomia asioita. Yksi tuore esimerkki tästä on rokotevastaisuuden heikentämä joukkosuoja.

Nainen voi paremmin ympäristössä, joka ei perustu vanhoihin uskomuksiin ja hömpän eri ilmentymiin. Tieteen tunnustavassa valtiossa hän todennäköisemmin saa myös elää tasa-arvoisempaa elämää, ja tieteen tunnustaen elää todennäköisesti terveemmin ja pidempään.

Naiset, olisiko siis aika ottaa toisemme ja samalla itsemme vakavasti ja jättää hömppä sinne minne se kuuluu − naisia alistavaan ja naisten älyllistä kapasiteettia epäilevään menneisyyteen?

#Feminismi #Hömppä #Taikausko #Tiede #Tasaarvo

Blogejani
Arkisto
Tunnistein
No tags yet.
bottom of page