top of page

Mitä horoskooppisi kertoo sinusta, nainen? Sen, että olet tyhmä ja ehkä vaarallinenkin

Voitin puolisoni ja hänen lapsuudenystävänsä kanssa Ratkaise REDI-suunnittelukilpailun jaetun kärkisijan. Reilu viikko sitten pidetyssä palkintotilaisuudessa nuori nainen lähestyi meitä onnitellakseen ja kysyi taustojamme. Kerroimme, että minä olen toimittaja, puolisoni käyttäytymistieteiden tutkija ja kolmas meistä palkittu muotoilija. ”Ihan totta”, henkäisi nainen. ”Mutta mitkä teidän horoskooppimerkkinne ovat?”

En lähde tässä nyt erikseen todistelemaan, että horoskooppimerkit ovat huuhaata, vaan oletan, että lukija tietää sen. Ja ei, joskus asiat voi "vain tietää", joten ”ei sitä voi koskaan tietää” ei ole nyt pitävä argumentti. Olen kirjoittanut naisista ja hömpästä aiemminkin, mutta näemmä ja ennen kaikkea valitettavasti tämä aihe ei vanhene.

Joka ikinen kerta, kun nainen kuvittelee kenenkään onnistumisten tai epäonnistumisten johtuvan horoskooppimerkeistä, me kaikki naiset voimme sanoa hyvästi sille, että olemme millään tavalla tasa-arvoisia toimijoita työelämässä tai vapaa-ajalla. Ja ei, edes small talk -henkinen horoskooppiläppä ei ole hyvä keskustelunavaus missään, missä nainen haluaa olla uskottava.

Usko horoskooppeihin vaikuttaa käytökseen, vaikka horoskooppeihin uskova ei tätä itse huomaisikaan. Ja tuho on moninkertaisesti karmeampi, kun nainen tuo uskomuksensa julkisesti ilmi, vaikka vain omassa sosiaalisen median kuplassaan. Silloin sen huomaavat muutkin.

Horoskooppeihin uskominen kertoo paljon siitä, miten ihminen arvioi ympäristöään, muiden toimintaa ja motiiveja ja ennen kaikkea siitä, miten hän tekee omia ratkaisujaan ja millaisiksi hän arvioi omat kykynsä.

Horoskooppeihin uskominen on lohdullista, mutta ei lainkaan vaaratonta kohtalonuskoa.

Niiden suosiota selittää se, että jokaiselle merkille on määritelty hyvinä ellei jopa loistavina pidettyjä ominaisuuksia ja pari ei niin vakavaa luonteen varjopuolta. Sehän on ihanaa! Voi ajatella, että minussa on ainakin jotain ikiaikaista hyvää ja vahvaa, jotain mitä muut ihailevat. Samalla voi hyväksyä luonteensa heikkoudet asioina, joille ei vain voi mitään ja etsiä kuin neulaa heinäsuovasta jokapäiväisestä käytöksestään niitä kauniimpia puolia. Todennäköisesti näitä oman horoskooppimerkin vahvuuksia löytyykin, kun oikein syvältä kaivaa. Samoin kun omat heikkoutensa, voi myös kumppanin viat selittää parhain päin tähtimerkeillä. Potentiaalinen kumppani voi jäädä huomiotta, koska merkit eivät kohtaa, ja samoin joku hälytyskelloja soittava valikoitua rinnalle, koska härkä ja kauris ovat niin hyvä mätsi.

Moni puntaroi työpaikkansa sosiaalisia kuvioita horoskooppien perusteella. Pomo tai alainen on mahdoton tapaus, sehän on jousimies. En tule toimeen, en! Väärin. Todennäköisesti omassa suorituksessasi on parantamisen varaa tai työkaverin kotona on meneillään kriisi, joka kipuilee työminän kuoren läpi. Tähtien asennolla ei ole tämän kanssa mitään tekemistä.

Ja entä miehet? Eivätkö he muka voi vaalia sisäistä leijonaansa ja jousimiestään? Voin yhden käden sormilla laskea, miten monta kertaa olen 41 elinvuoteni aikana kuullut miesten kysyneen minulta horoskooppimerkkiäni tai esittäneen minkään sortin olettamuksia minusta (tai yhtään mistään) horoskooppien perusteella.

Ajatus siitä, että entuudestaan tuntematon mies jonkun työhön tai asiantuntijatehtävään liittyvien onnittelujen jälkeen tiedustelisi horoskooppimerkkiäni, on kerta kaikkiaan absurdi. Jotkut kylmäverisimmät miehet varmaankin käyttävät horoskooppeja pokaamistarkoituksessa, mutta minuun ei ole tätä hurmauskeinoa koskaan kokeiltu.

Nainen, jos haluat olla tosissaan otettava ja tasa-arvoinen tekijä, toimi sen mukaan. Jos mahdollista, hylkää horoskoopit. Älä ainakaan tuo niitä ammatillisissa ympyröissä esiin.

Naiseuden ja naisellisuuden ei vuonna 2019 tarvitse tarkoittaa hömppään uskomista ja typeryyttä. Sitä se on tarkoittanut aivan liian pitkään.

Ja palatakseni voittamaamme suunnittelukilpailuuun, ehkä yksi syy siihen, että sijoituimme kisassa huipulle on se, ettei meistä kukaan usko horoskooppeihin. Tunnistamme toistemme luontaiset ja kokemusten ja ympäristön muovaamat vahvuudet ja kyllä, ne heikkoudetkin. Siis ne, jotka eivät riipu taivaankappaleiden asennoista.

#Hömppä #Feminismi #Tasaarvo #Horoskooppi #Työelämä #Kilpailu #Determinismi #Kohtalonusko #Parisuhde #Ystävyys #Itsereflektio

Blogejani
Arkisto
Tunnistein
No tags yet.
bottom of page